TIPS & ADVIES

Welk FeramoTools toestel komt voor mij in aanmerking?
- Wanneer u hoofdzakelijk Latex maar ook watergedragen lakken en synthetische lakken bedrijfsmatig wilt verspuiten, dan is een plunjerpomp de ideale pomp voor u.
- Wilt u 2 componenten materialen verspuiten, maar ook latex, watergedragen lakken, synthetische lakken, of wilt u injecteren en wilt u de pomp bedrijfsmatig gebruiken, dan is een industrie gebruik membraampomp de ideale pomp voor u.
- Wilt u niet teveel geld uitgeven maar toch op een goede manier latex, synthetische en watergedragen lakken verspuiten, dan is een goedkoper type membraam pomp de ideale keus voor u.
Voor een aankoop te overwegen raden wij aan eerst de onderstaande vragen voor uzelf te beantwoorden. Het belangrijkste element is een overzicht van uw toekomstige spuitwerkzaamheden. Machines worden dikwijls gekocht met een specifiek werk voor ogen. U moet zich laten adviseren en dan selecteren zodat de machine voldoet aan de vooropgestelde doelen.


1. Welk materiaal wil u nu spuiten en in de toekomst?
2. Hoeveel liter per week wil u verspuiten?
3. Welk energiebron hebt u ter beschikking? Is het binnen of buiten?
4. Welk soorten ondergronden wil u spuiten?
5. Hoeveel pistolen wil u nu gebruiken en in de toekomst?
6. Welk type werk doet u nu en wat wilt u doen in de toekomst?
7. Welk slanglengte hebt u nodig?
8. Hoeveel wilt u uitgeven aan een spuittoestel?


Hoe moet ik spuittips voor mijn Airless pomp kiezen?
Spuittips voor een Airless pomp bepalen eigenlijk de druk waarmee het toestel werkt doordat het een obstructie is in de vloeistofstroom. Het creert een tegendruk. Tips die meegeleverd worden moeten voldoen aan een debiet (liter/minuut) en de druk (bar) van uw machine. De tip moet daarom gekozen worden in functie van de bereikbaarheid van het oppervlak en het soort vervuiling dat u wilt verwijderen van het oppervlak. Begin eerst met een tip met een brede hoek en gebruik smaller om meer reinigingsvermogen te concentreren. Test altijd eerst op een onzichtbare plaats. De druk verlagen kan steeds gebeuren door een grotere tip te gebruiken, de druk op de pomp lager in te stellen of verder van het voorwerp te spuiten. Probeer nooit de druk te verhogen door een tip met kleinere opening te gebruiken. Uw Airless pomp is ontworpen voor bepaalde druk en het overdruk klep zal de te hoge druk afvoeren boven een bepaald maximum. U loopt het risico de machine te verbranden omdat het niet ontworpen is om lange tijd tegen hogere toerentallen te werken. Stel altijd de druk van de pomp af net boven het punt dat de druk te laag is.

Welke latex merken zijn aan te bevelen om te gebruiken met een Airless pomp?

Gebruik ten alle tijde normale latex, dus geen dubbel dekkende, powerdek, en andere te dikke latexen die gemaakt zijn om dik te rollen en uit te smeren. De dunne normale latexen zijn tevens goedkoper en vloeien veel mooier uit op de ondergrond. Latexen van de merken: Veveo ac-plus, Sisma, Sikkens, Histor zijn de ideale merken om te gebruiken. Verdunnen tot 30% met water is toegestaan, en bij sommige merken zelfs aan te bevelen om een mooier strakker resultaat te krijgen. Kant en klare spuitlatexen van de bekende merken zijn zonde van uw geld, aangezien dit de normale latexen zijn die al vanuit de fabriek 30% met water verdunt zijn.

Moet ik nog wat aan de pomp doen tijdens het spuiten?
Ja, u moet ieder uur de filters in de pomp, het spuitpistool en het filter in de verfemmer schoonmaken. Tevens dient u bij plunjer pompen voor gebruik, ieder uur tijdens gebruik en na gebruik de plunjer een druppel olie te geven.

Hoe weet ik dat een tip aan vervanging toe is?
Als de tip uitslijt zal de spuithoek verkleinen en ovaal worden. Spuit een testbeeld met een nieuwe spuittip en behoud dit spuitbeeld als een referentie. Vergelijk regelmatig met uw huidig spuitbeeld en vervang de tip als het beeld 25% kleiner is dan de oorspronkelijke hoogte.

Hoe gaan mijn tips langer mee?
Gebruiksduur van een tip wordt bepaald door de abrasiviteit van de verf en de spuitdruk aan de tip. Het is onmogelijk te zeggen hoe lang een tip meegaat omdat alle coatings verschillend zijn en bij verschillende drukken gespoten worden. De beste manier om de tip leeftijd te verlengen is te spuiten met de laagst mogelijke druk om verstuiving te bekomen. Voor u het werk aanvangt, doe eerst een test aan de laagst mogelijke drukinstelling. Verhoog daarna de druk zodat het spuitbeeld optimaal is.

Hoe kies ik de juiste tip voor een andere verf?
Wij bevelen het gebruik van omkeertips aan. Deze zijn ontworpen voor snel reinigen bij een eventuele verstopping en voor snelle uitwisseling –zonder gereedschap- naar een andere maat. Zij bestaan in 9 modellen spuitbreedte en zijn geschikt voor elke situatie van fine finish tot heavy-duty toepassingen. Standaard tips weerstaan aan een werkdruk tot 345 bar. De juiste tip wordt gekozen op basis van viscositeit van de coating en de uitgangsdruk van het spuittoestel. Gebruik kleinere openingen voor laag viscose materiaal zoals beitsen en sommige lakken. Grotere openingen zijn beter voor zwaardere coatings zoals latexen en solvent gedragen verven. Wees zeker dat de pomp een hoger debiet heeft dan het debiet van de tips. Het is beter te beschikken over een pomp met een beduidend hoger debiet dan de tip omdat bij tipslijtage de opening vergroot. De meest gebruikte tip voor latex is de 517 of de 519 tip. Voor lakken zijn dit de 212, 211, 213 ,311, 312, 313.

Kan men latex en lakken spuiten met hetzelfde pistool en slang?
Wees zeker dat uw spuittoestel de geschikte druk kan leveren voor de verf dat u wil spuiten. Als minimum bevelen wij u het gebruik van een zuivere slang aan voor lakken omdat het oplosmiddel voor lak achter gebleven verfresten zal oplossen indien de slang gebruikt wordt voor verschillende coatings. De verfresten verplaatsen zich en zullen verstoppingen veroorzaken. Ideaal voor de schilder is te beschikken over een slang en pistool voor latex en een apart stel voor lakken.

Op bouwplaatsen waar het stopcontact ver weg is. Wat is het beste? Een stroom verlengsnoer gebruiken of de verfslang verlengen? Waarom?
Normaal gezien is het aan te raden om de verfslang te verlengen in plaats van te werken met een stroom verlengsnoer. Dit garandeert dat uw spuittoestel genoeg vermogen (Ampere) krijgt om de nodige druk te leveren voor de verstuiving. Een verf verlengslang met een grotere diameter (3/8") kan gebruikt worden (mits de pomp sterk genoeg is) om de druk te behouden aan de spuittip. De slang met de grootste diameter wordt als eerst aan het toestel gemonteerd. Als u toch een elektrische verlengkabel gebruikt consulteer de technische gegevens van de machine voor de diameter en maximum lengte van de verlengkabel. Gebruik altijd 3 x 2.5mm² . Zelfs dan is dit bij lange afstanden geen garantie voor een goede werking.

Soms zuigt de pomp niet aan, gewoonlijk is dit ‘s morgens bij het begin van het werk. Hoe komt dit?
De meest voorkomende reden is dat de inlaat kogelklep niet los op de zitting zit. De klep of balletje is ‘verkleefd’ door verf, oplosmiddel of restanten. Klop tegen de onderpomp met een RUBBEREN hamer zodat de klep terug op de zitting ligt. Om dit te voorkomen moet men beter reinigen op het einde van de dag, en de pomp met een gesloten systeem opbergen ( Afsluitkleppen of ook wel reduceer kraan dicht). Andere mogelijke redenen zijn een versleten O-ring aan de aanzuigslang. Span eventueel de koppelingen aan de zuigkant aan indien nodig en controleer op eventuele luchtaanzuigingen. Ook kunnen de filters verstopt zijn in de pomp, spuitpistool of bij de verfinlaat.

Verkoopt FeramoTools rechtstreeks aan schilderbedrijven en particulieren?
FeramoTools verkoopt zijn producten aan bedrijven en particulieren door middel van de website: ww.feramotools.com , www.hvlp.nl en verdeeld zijn producten in de wereld via een netwerk van erkende distributeurs om de service aan de eindgebruiker –schildersbedrijf - te kunnen garanderen. Deze verdelers volgen trainingen en zijn op de hoogte van evoluties en toepassingen. Het aankopen van spuitapparatuur zonder te kunnen rekenen op de juiste informatie en een degelijke technische ondersteuning geeft aanleiding tot machine storingen en uitval op het moment dat u rekent op een onberispelijke werking.

Waarom als schilder investeren in een Airless?
Feiten: productiviteit is het aantal M² per man per dag
Airless 800M² per dag.
Met de rol maar 240M² per dag.

Wist u dat?
- Spuitapparatuur in 15 minuten is schoon gemaakt?
- Het opstarten veel sneller gebeurt?
- Airless spuitapparatuur heel weinig overspray heeft en HVLP systemen nauwlijks?
- Een nog hogere prestatie kan mits gebruik van een verfcontainer en of een verlengd pistool?

Wat zijn de basisregels voor het onderhoud van mijn FeramoTools machine?
Vooreerst en belangrijk : lees en begrijp de gebruiksaanwijzing. Het bevat informatie over de werking, de veiligheid en de garantie. Het zal vele vragen beantwoorden.

Dagelijks onderhoud houd in :
Nazicht van de pakkingmoer zodat ze juist genoeg aangespannen is om lekken te voorkomen. Span niet te vast aan, en alleen wanneer hier lekkage optreed. Controleer het oliepeil en vul bij indien nodig met SAE 10-40SE of SF. Controleer alle koppelingen op lekken, eerst de druk aflaten voor het bijstellen. Reinig alle filters. Van de elektrische toestellen: controleer het netsnoer op beschadiging en vervang eventueel, zie ook de aarding na! Spoel de sprayer door met terpentine aan het einde van elk werk om corrosie of bevriezing te voorkomen. Reinig de voetfilter, de aanzuigbuis en de aanzuigslang.  Wekelijks onderhoud houd in dat de toestellen met benzine motor reinig de luchtfilter van de motor.


Hoe moet ik mijn toestel voor langere tijd opbergen?
Als uw toestel enkele weken of maanden niet gebruikt zal worden moet u goed doorspoelen. Als u water gedragen verf gespoten hebt spoel met water en daarna met terpentine tot dat het water uit het toestel is. Laat de pomp, slang en pistool gevuld met terpentine. Als u olie gedragen of synthetische verf gespoten hebt dan dient u niet te reinigen met water maar met terpentine.  Laat nooit water in het toestel omdat de inlaat kogel zal roesten, ook kan de pomp bij opslag in een magazijn bevriezen met schade tot gevolg.

Mijn pistool en pomp lekken nadat ik gereinigd heb met thinner.
De pomp pakkingen kunnen bijna versleten zijn zodat de thinner de verfresten tussen de pakkingringen oplossen en zo lichte lekken doen ontstaan. Als u terug begint te spuiten zal de verf traag de openingen tussen de pakkingen terug opvullen. Probeer de dichtingen bij te stellen met de respectievelijke schroeven om het lekken te stoppen. Eventueel kan het noodzakelijk zijn om nieuwe pakkingen te plaatsen.

Hoe dikwijls moet ik de pakking van een Airless aanspannen?
Het is een goede gewoonte wekelijks de pakkingmoer na te zien en lichtjes aan te draaien INDIEN NOODZAKELIJK omdat er lekkage rond de pakkingmoer is. Gebruik de bijgeleverde stelsleutel met de twee metalen puntjes om de moer aan te draaien.pompen of van nieuwe dichtingen voorziene pompen moeten gewoonlijk bijgesteld worden na het eerste gebruik.Veiligheid
Airless spuitapparatuur is een belangrijk instrument voor de professionele schilder.

Maar zoals met elk gereedschap dient u alle veiligheidsvoorschriften in acht te houden en te weten hoe u dient te gebruiken. Zorg ervoor dat u en alle andere gebruikers op de hoogte zijn van de risico`s en volledig begrijpen hoe ze met airless spuitapparatuur en de accessoires om moeten gaan. Alle gebruiksinstructies dienen gelezen te worden en men dient ze te begrijpen.

Overschrijd nooit de maximale werkdruk van de spuitapparatuur en aangesloten componenten zoals slangen en spuitpistolen!


Vloeistof onder hoge druk kunnen de huid doordringen. Indien de wond niet tijdig en goed wordt behandeld, kan het letsel tot blijvende invaliditeit of amputatie leiden. Als u geïnjecteerd word, dient u onmiddelijk een arts te raadplegen. Beschouw dit niet als een eenvoudige snee of wond. Gebruik altijd een tip beschermkap voor extra bescherming tegen injectie. De tipbeschermer biedt bescherming tegen injectie, maar kan het niet voorkomen. Pas de tiphouder of beschermer nooit aan, of verwijder de kap nooit! Schakel altijd het pistool veiligheidsslot in wanneer het pistool niet in bedrijf is. Voordat u onderhoud aan de verfpomp of accessoires pleegt, raadpleeg de handleiding en volg alle waarschuwingen.

Probeer nooit een spuittip te installeren, te wijzigen of de beschermkap schoon te maken zonder eerst het volgende te doen:
- Plaats de trekker veiligheid in een vergrendelde positie.
- Schakel het spuittoestel uit en ontkoppel het elektrische snoer of luchttoevoer.
- maak het gehele systeem drukloos, zowel dat van de pomp en naar het spuitpistool.


Als u al geïnjecteerd of gewond bent- of zelfs denk dat u geïnjecteerd geweest bent:
Wacht niet! U dient onmiddellijk het volgende te doen
Ga onmiddelijk naar de dichtstbijzijnde eerste hulp of medisch centrum. Informeer de arts en alle medische personeel dat u een hoge druk injectie verwonding vermoed. Geef de medische informatie hieronder en alle overige medische informatie die bij uw apparatuur en materiaal voor handen heeft aan de medische staf en arts. Zorg voor zo veel mogelijk details over de verf (s) of coating (s) die betrokken zijn bij uw letsel.

Kritische informatie voor alle medisch personeel:
Injectie in de huid is een ernstige traumatisch letsel. Het is belangrijk om de wond zo snel mogelijk chirurgisch te behandelen. Stel een onderzoek naar toxiciteit en vergiftiging niet uit. Toxiciteit is een belangrijk punt van zorg bij een aantal exotische coatings die rechtstreeks geïnjecteerd zijn in de bloedbaan.
Overleg met een plastisch chirurg of een reconstructieve hand chirurg kan raadzaam zijn. De ernst van de wond hangt af van waar de schade is op het lichaam, of de stof iets op zijn weg geraakt heeft en bij afbuiging veroorzaakt deze meer schade, en vele andere variabelen, zoals de verfhuid microflora die in de verf of pistool zit die gestraald word in de wond. Als de geïnjecteerde verf acryl latex en titaandioxide bevat kan deze schade aan het weefsel opleveren en verlaagt de weerstand tegen infecties, tevens zal bacteriële groei gaan bloeien. De aanbevolen behandeling voor een injectie schade aan de hand omvat onder andere onmiddellijke behandeling met antibiotica.